Персик для пром. садів

На кінець 20 ст. світова продукція плодів персика і нектарина перевищила 10 млн. т. на рік . Найбільшим виробником є Китай. На нього припадає більше 2 млн. т .В Європі найбільшими виробниками  є Італія, Греція та Іспанія.

    Скільки вирощує Україна? Невідомо. Вивчаючи різні джерела можна припустити, що річне виробництво плодів персика коливається від 12 до 25 тис. т.  Це багато чи малo?.  Провівши прості розрахунки ми отримаємо 0,5 кг. на одного жителя нашої країни. Єдиний вихід – посадка нових персикових садів. Тим більше, що кліматичні умови змінюються і дозволяють вирощувати персик в тих регіонах де його ніколи не вирощували. Це підтверджують персикові сади посаджені в умовах Львівської області.

    Персикове дерево в Китаї – дерево життя, плоди персика – символ безсмерття і єдності.

   Більшість плодів персика і майже 100%плодів нектарин споживаються свіжими і лише мізерна частина іде на переробку. Отже вимальовується ще один напрям вирощування персика – на виробництво соків, варення, джемів.

   Плоди персика – цінний дієтичний продукт, що містить значну кількість вуглеводів – до 10 г. на 100 г. сирої маси. З них -8-9 г. цінні моно- і дисахариди. Вміст води становить80 – 85 г. Свіжі плоди містять вітаміни А, С, Е, Н, РР, а також всі вітаміни групи В. Враховуючи, що плоди містять 300-400 мг. Калію, то їх необхідно вживати людям, що мають проблеми з серцево – судинною системою, а вміст йоду в доступній органічній формі дає можливість підтримувати в нормі щитовидну залозу.

    Плоди персика та нектарина, що постачаються з країн Західної Європи збираються недозрілими, тому процес перетворення полісахаридів  у моно – і дисахариди порушується, а антоціани синтезуються нормально. Отже на полицях наших супермаркетів ми бачимо красиві , але не смачні плоди «їжі богів».

   Дерева персика в наших умовах можуть доростати до 4 м.. Молоді пагони є зеленими, а старші стають коричнево – червоними, у сортів з жовтим м’якушем і залишаються зеленими у сортів з білим м’якушем. Характерною особливістю цього виду плодових є закладка квіткових бруньок на однорічному прирості. Це найчастіше так звані потрійні бруньки, з яких дві бічні – квіткові, а посередині – ростова. Листки персика – ланцетоподібні довжиною 15-20 см. і шириною до 4 см. Черешок короткий, до 1,5 см. Біля основи листкової пластинки і на черешку розвиваються прилистки, які можуть мати округлу або ниркоподібну форму, що є стабільною ознакою сорту.

   Персик і нектарин можуть мати квітку  двох типів: одні сорти мають велику квітку подібну до квітки шипшини і називається розовидною, інші сорти мають непримітну , маленьку дзвоникоподібну квітку.

   Плоди  персика можуть мати  найрізноманітнішу форму: кулясту, овальну, серцеподібну, сплющену і маса їх може коливатися від 80 – до 500 г. Кісточка може  бути від дуже маленької до дуже великої. Вона може бути вільною, тобто добре відділятися від м’якуша, або більш – менш щільно прилягати  до нього. Мякуш плодів може мати найрізноманітніше забарвлення: від білого до фіолето-червоного. Найбільшого поширення набули плоди жовто – оранжевого забарвлення.

   Критерії для апробації сортів в Україні не розроблені, але основними ознаками  для ідентифікації сортів є:

   – форма квітки (розоподібна чи дзвоникоподібна)

   – форма зубців краю листкової пластинки

   – форма і кількість прилистків ( округлі чи ниркоподібні)

    – опушення або його відсутність на плодах

   – відтінок забарвлення листка дозволяє  в шкілці відрізнити саджанці сортів з білим і жовтим м’якушем

   – термін дозрівання плодів

   – колір м’якуша

   – рівень прилягання м’якуша до кісточки

   – щільність м’якуша

   – форма і розмір кісточки.

   На даний час найбільші площі старих садів займає американський сорт Редхейвен, який внесений в Реєстр сортів дозволених вирощувати в умовах України. В нових насадженнях  його процент досить істотно знижується, але всі нові сорти порівнюють з Редхейвеном.

   Всі сорти персика, що вирощються  можна розділити за термінами дозрівання на:

  – ранньостиглі:  Мостиський надранній, Харнась, Ерлі Роялві, PF 5 B.

   – середньостиглі: Редхейвен, Рельянс, Фрост, Антар, Сіянець 13-7- 08, Азуріт,  PF 11, PF15A.

   – пізньостиглі: AllstarPF 19-007, PF 23, PF 24-007, PF 24 C.

   Серія сортів персика  «Flamin Furi» Пола Фрідея з Мічігана в 2010 році Національною радою США по садівництву визнана досягненням американського народу і гордістю нації.

   Маючи сорти цієї серії і декілька інших сортів можна ласувати свіжими плодами з кінця червня  до середини вересня. Є сорти із значно пізнішим терміном дозрівання , але в наших умовах вони потребують докладного вивчення.

   Отже найважливіші сорти персика, що вирощуються в Україні і придатні для закладки промислових садів:

   Мостиський надранній- отриманий в 2005 з насіння сорту РF 23. Перше плодоношення  в 2007 році показало дуже ранні терміни дозрівання. Найраніше в умовах  Лвівської області цей сорт дозрів у 2014 році – 25. 06. В 2015 році дозрів майже на двадцять днів пізніше. В умовах Черкаської та Одеської областей дозрівання щороку припадає на 20 числа червня. В Дагестані біля Махачкали в 2015 році вже 15 червня він був повністю зібраний. Плоди сорту порівняно невеликі – до 150г., шкірочка на 70-80%покрита червоним румянцем.  Мякуш  жовто –оранжевого кольору, кисло –солодкого смаку в умовах Львівської обл.. і збільшенням кількості цукрів у центральних і південних областях України.

   PF 5 B (США) Плоди масою 160- 180 г.майже на 100% покриті темно-червоним румянцем, м’якуш жовто-оранжевий з червоними прожилками біля кісточки, кисло- солодкого смаку. Термін дозрівання 20. 07.2015 р.

   Харнась (Канада) 1971р. Назву запропонував Т. Якубовський при узгодженні з автором сорту. Це сильноросле дерево з  дзвоникоподібними квітками. Плоди ваго 140-150 г. на 70-80 % покриті яскраво-червоним румянцем , м’якуш жовтий , солодко –кислий, частково відділяється від кісточки. Дозрівання 24. 07 2015р.

   Ерлі Роялві (Канада) Сильноросле дерево з розоподібними квітами. Плоди середнього розміру до 150 г. Румянець  розмитий і займає 80% поверхні плода, м’якуш жовтий  частково відділяється від м’якуша, доброго солодко –кислого смаку. Дозрівання -25. 07. 2015р.

Редхейвен (США)  Сильноросле дерево з дзвоникоподібними квітками. Плоди доволі великі, масою  до 200г. Румянець  яскравочервоний  покриває до 80% плода. Мякуш жовто-оранжевого кольору з червоними прожилками біля кісточки, доброго солодко-кислого смаку. Дозріває -8. 08. 2015 р.

    PF 15 A (США) Це один з перших сортів Пола Фрідея. Плоди крупні – завжди більше 200 г. Яскраво-червоний рум’янець займає майже всю поверхню плода. Дозріває зразу за Редхейвеном ,але транспортабельність набагато більша, кісточка добре відділяється від м’якуша.

   Антар ( власна селекція) Сіянці отримані в 2009 р. з суміші насіння різних сортів. Перше плодоношення в 2011 р. Дерево сильноросле з розоподібними квітами. Плоди дуже великі- 250-300 г., трішки витягнутої еліпсовидної форми. Кісточка велика і добре відділяється  від м’якуша. Мякуш жовтого  кольору , доброго солодко –кислого смаку. Дозріває -12. 08. 2015 р.

   Азуріт (Франція). Дерево середньої сили росту з розоподібнимиквітками. Середня вага плодів 180-200 г. Шкірочка на 100% покрита темно червоним до фіолетового румянцем. Мякуш темно оранжевий до червоного, кісточка маленька добре відділяється від м’якуша Мякуш має солодко-кислий смак з ароматом меду. Перші плоди були зняті 8. 08. 2015 р., останні 20. 08 2015 р. Залишаючись на дереві більше 10 днів, вони були твердими  з відмінним смаком.  Один з найбільш перспективних сортів на даний час.

   PF 23 (США) 1977 р. В Україні вирощується з 2005 року.  Дерево сильноросле з дзвоникоподібними квітками. Плоди кулястої форми , 200-250 г. майже на 100% покриті червоним румянцем.  Мякуш  жовто-оранжевого забарвлення , солодко кислого смаку. Кісточка середнього розміру, добре відділяється від м’якуша. Початок дозрівання 24. 08 2015 р., окремі плоди висіли до 15. 09. 2015 р. не втрачаючи смакових якостей. По транспортабельності – один з найкращих сортів світової селекції.

   PF 24-007 (США). Перше плодоношення в Україні в 2009 р. Це найбільш крупноплідний сорт з усіх відомих. В 2015 р. при сильній посусі, без поливу середня вага плодів становила 400 г., при дуже добрій транспортабельності. Дерево сильноросле. Плоди кулясті , на 70 % покриті червоним румянцем. Мякуш жовто-оранжевий, щільний ,солодко –кислий, Кісточка велика,вільна.

   У цій статті  я даю характеристики  сортів найбільш придатних для закладання промислових садів. Всі вони характеризуються підвищеною стійкістю до низьких температур, високою врожайністю, транспортабельністю та  відмінними смаковими якостями плодів.

   На даний час я випробовую ще близько 60 сортів світової і власної селекції. Не всі вони придатні для закладки промислових садів, але на присадибних ділянках вони знайдуть своє місце.

   В одній з наступних статей ми поговоримо про технологію вирощування персика.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!
Подзвонити