Найважливіші характеристики сортів персика та нектарина (дані в умовах Львівської області)

Переспективні сорти персика

     Років 15-20тому персик був відомий тільки в південних регіонах України.  Для жителів східних, західних,центральних регіонів ця культура була зовсім невідомою. Не було плодів  в торговій мережі, тому що сорти що вирощувалися були нетранспортабельними і продавалися в безпосередній близькості до місця вирощування.

     За останнє десятиріччя наші садівники отримали доступ до розсадників Європи і Америки  і вдалося отримати сорти цієї культури, які характеризуються підвищеною морозостійкістю, транспортабельністю, товарним виглядом і відмінними смаковими якостями.

     В 2003 році перший сад персика та абрикоса було закладено в  Західній Україні і не  в Закарпатті, а у Львівській області. На 2016 рік в нас посаджено близько 25 га. промислових персикових садів, закладеними як сортами старшої генерації  так і найновішими сортами світової селекції.

     Схеми посадки і технології вирощування  відрізняються від таких у південній частині України, а отже і врожайність значно вища. Якщо на півдні України врожайність персика становить 8-12 т. з гектара, то у нас збирають не менше 20 тон. Якщо удосконалити схеми посадки , технологію обрізки і захисту дуже легко можна вийти на врожайність 40 т\га і більше. Зрозуміло що затрати на закладку інтенсивних персикових садів досить великі, але враховуючи швидке входження в плодоношення, зростання врожайності і низької собівартості плодів персика, такий сад дуже швидко окупається.

     Невелика кількість сучасних персикових садів закладена новими сортами. Якщо враховувати, що ще 10-15 років тому сади закладалися сортами : Київський ранній, Колінз, Фаворит Морентіні і рідко Редхейвеном, в яких низька транспортабельність, то в основному вони продаються  в місцях їх вирощування, а на решті  території України відчувається їх недостача. А це в свою чергу відбивається на ціні. Якщо в період дозрівання Редхейвена в Одеській області ціна опускається до 2-3 грн. за кілограм, то у Львові  ціна тримається на рівні 15-17 грн. за кілограм.

     Переважна більшість розсадників України продовжують вирощувати саджанці застарілих сортів і тільки незначна частина перейшла на вирощування найновіших сортів.

     Посадивши сад сортами серії Флемін Фюрі можна отримувати  якісні, смачні і транспортабельні плоди з кінця червня – початку липня до середини вересня.

     Якщо в Україні розроблена система апробації  яблуні, то зовсім немає такої по персику, а є дуже багато ознак за якими можна визначити належність даної рослини до того чи іншого сорту. Основними ознаками , що дозволяють ідентифікувати сорти є:

     – відтінок забарвлення листка. Повністю зелений листок і відповідно молоді  однорічні пагони мають сорти з білим м’якушем, різні відтінки червоного – вказують на наявність сортів з жовтим чи червоним м’якушем;

     – форма квітки . У всіх сучасних сортів є тільки дві форми:дзвоникоподібна з недорозвинутою оцвітиною і розоподібні – з добре розвинутими пелюстками рожевого кольору з різними його відтінками;

    – забарвлення дна квітки. Може бути однакове з оцвітиною, а може мати коричнево – червоне забарвлення;

     – форма зубців краю листкової пластинки;

    – розмір черешка і самої листкової пластинки;

    – форма і кількість прилистників ( округлі чи ниркоподібні) їх кількість або відсутність;

   –   опушеність плодів або його відсутність(персик чи нектарин). Хоч навіть у персика ступінь опушення може бути різною;

    – форма плода: куляста, серцеподібна, еліпсовидна,  плоска;

    – забарвлення м’якуша: біле, жовте з різними відтінками, червоне;

    – рівень прилягання м’якуша до кісточки: добре відділяється, погано відділяється, не відділяється;

    –     щільність м’якуша;

  • розмір і форма кісточки;
  • термін дозрівання плодів: ранні , середні , пізні.

      Повну  помологічні характеристики наявних у мене сортів я зроблю протягом  2-3 років. Це дасть можливість ідентифікувати наявні сорти у саду.

     За середній термін дозрівання прийнято вважати дозрівання плодів сорту Редхейвен. Сорти ,що дозрівають до нього вважають раннім, після нього – пізніми.

     У цій статті я даю тільки загальні характеристики найбільш перспективних сортів , що займуть своє місце в промислових садах уже в найблищому майбутньому. Основна увага звертається на товарні якості плодів, а не їх помологічні характеристики.

     У таблиці представлені сорти, які вже тривалий час вирощуються у наших садах і сорти , які зявились тільки за останні  3-4 роки і показали відмінні результати.

     Мостиський надранній– отриманий в 2005 році з насіння сорту PF 23. Вже перше плодоношення в 2007 році показало дуже ранні терміни дозрівання,що було підтверджено наступними плодоношеннями. На відміну від середньостиглих і пізніх сортів ранні сорти можуть мати досить розтягнутий термін дозрівання, що залежить від погодніх умов кінця весни – початку літа. Так цей сорт в 2014 році почав дозрівати 25 червня, а в2015 майже на 20 днів пізніше. В умовах Одеської , Черкаської областей регулярно дозріває в першій декаді липня, а в Дагестані біля Махачкали  в 2015 році урожай був повністю зібраний вже 15 червня. Плоди сорту порівняно невеликі , до 150-160 г. Шкірка на 80% покрита червоним румянцем. М’якуш жовто- оранжевого кольору, кисло-солодкого смаку в умовах Львівської області із збільшенням кількості цукрі в центральних і південних регіонах України.

     PF 5 В плоди масою150-180 г. майже на 100% покриті рожево червоним румянцем.  Мякуш жовто- оранжевий з червоними прожилками біля кісточки, доброго кисло -солодкого смаку. Дозріває в кінці першої – другій декаді липня. В 2015 році -20.07.

     Кандор– в Україні вирощується з 2005 року. Сорт раннього терміну дозрівання – починає дозрівати через 5-7 днів після PF 5 B. Плоди вагою 120-150 г. майже на 100 % покриті червоним румянцем. Мякуш жовтий , приємного солодко-кислого смаку. Кісточка навіть при повній зрілості відділяється погано.

     Харнась-селекція 1971 року. В Україні вирощується з  2003 року. Сорт раннього терміну дозрівання, Дозріває на 3-5 днів пізніше від Кандора. Плоди вагою до 160 г. кулястої форми, на 80% покриті яскраво- червоним румянцем. Мякуш жовтий солодко-кислий, при повній зрілості відділяється від кісточки.

     Ерлі Роялві– в Україні з 2003 року. Дерева сильнорослі з розовидними квітками. Плоди вагою до 150 г., жовті з розмитим яскраво-червоним румянцем, що займає від 50 до 80%поверхні плода. Мякуш жовтий доброго солодко кислого смаку. Дозріває одночасно з Харнась.

     Рубіпрінц– в Україні вирощується з 2012 року. Дерева сильнорослі. Квіткова брунька закладається досить добре. Цвітіння і зав’язування плодів інтенсивне. Плоди середнього розміру 120-140 г. майже на 100% покриті яскраво – червоним румянцем. Мякуш жовтий доброго солодко-кислого смаку. Дозріває одночасно з Ерлі Роялві та Харнась.

     Т2 (V7911105)- дерева середньої сили росту, дуже витривалі до низьких температур. Плоди масою 180-300 г. Паскуватий рум’янець покриває до 80% поверхні плодів. Мякуш оранжевий, твердий, соковитий, солодкий, від кісточки не відділяється. З плодів даного сорту отримують варення і соки дуже високої якості, хоч придатні вони і на десерт. Дозріває на 5-7 днів пізніше Ерлі Роялві.

     Т3(Вайнголд)- дерева сильнорослі, але не схильні до загущення крони, високостійкі до низьких температур. Цвіте в середні терміни. Плоди крупні 200-300 г. жовті з румянцем, що займає 40-60% поверхні плода. Мякуш оранжевий, солодкий. Кісточка не відділяється. Дозріває за декілька днів до Редхейвена. Відмінна транспортабельність і лежкість в товарообороті. Для набуття відмінного смаку потребує достатнього зволоження в період дозрівання. Плоди придатні на десерт і на переробку.

     PF 11 (нектарин)- дерева середньої сили росту, достатньо високої стійкості до низьких температур. Плоди середньою масою160-180 г. На 80% покриті  червоним румянцем. Мякуш оранжевий, солодко- кислий. Кісточка добре відділяється. Дозріває за декілька днів до  Редхейвена.

     Редхейвен –дерева сильнорослі. За літературними даними  середньовитривалі до низьких температур, але в умовах Львівщини від 2003 року сорт жодного разу не був без плодів, навіть при дуже низьких температурах 2006 і 2012 років. Плоди середньою массою 180-200 г. жовті з червоним румянцем , що покриває до 80% поверхні  плодів. В умовах Львівщини дозріває з середини першої до середини другої декади серпня. Плоди характеризуються середньою транспортабельністю.

     Азуріт -новий сорт французької селекції. В Україні плодоносить з 2012 року. Дерева середньої  сили росту, розовидними квітами. Середня вага плодів близько 200 г.  і всі вони вирівняні  за формою  і массою. Шкірочка на 100% покрита темно-червоним  до фіолетового румянцем. Мякуш жовто-оранжевого кольору з червоними прожилками біля кісточки. Кісточка маленька, добре відділяється від мякуша. Плоди мають відмінний солодко-кислий смак з ароматом меду. Перші плоди були зняті з дерева 8.08 2015 року, останні 20.08. Перебуваючи на дереві більше 10 днів вони залишились твердим из відмінним смаком. Дозріваючи одночасно з редхейвеном  має ряд важливих  переваг, що робить його одним з найпереспективніших сортів на даний час. Залишається вивчити його зимо- і морозостійкість.

     PF 15-один з перших сортів Пола Фрідея. Плоди завжди крупні з середньою массою близько 200 г. Яскраво – червоний румянець займає майже всю поверхню плода.Мякуш жовто- оранжевого кольору, добре відділяється від кісточки, відмінного солодко – кислого смаку. Дозріває зразу після Редхейвена, але транспортабельність набагато вища.

     Антар-сорт отриманий в 2009 році зсуміші насіння різних сортів. Перше плодоношення в 2011 році  показало ймовірну крупноплідність. Перші три плоди мали массу 195 і 205 г., причому були досить вирівняні. Наступні плодоношення підтвердили це  і зараз плоди можуть досягати до 300 г. ваги. Форма плодвів витягнута, еліптична. Мякуш жовтого кольору солодко-кислого .дуже доброго смаку. Кісточка велика, добре відділяється. Дозріває через 8-10 днів після Редхейвена. Транспортабельнсть добра.

     PF 19.007. В 2015 році було перше плодоношення цього сорту в Україні і дало дуже обнадійливий результат. Плоди всі вирівняні ідеальної форми і розміру, середньою массою близько 220 г. Шкірочка як і увсіх сортів Пола Фрідея майже не опушена, з румянцем до 70% поверхні. Мякуш оранжевий з відмінним смаком, кісточка добре відділяється, транспортабельність підвищена. Дозріває на 15-17 днів пізніше Редхейвена.

      Олстар (Allstar). Перші саджанці було посаджено в 2009 році. Плодоношення 2015 року показало повний потенціал данного сорту. Дерева середньої сили росту з підвищеною морозостійкістю. Плоди на дереві всі вирівняні, кулястої форми, массою близко 200 г. До 90% поверхні плодів поерите червоним румянцем. Мякуш оранжевий, соковитий, солодко – кислого відмінного смаку. Кісточка порівняно невелика , добре відділяється від мякуша. Дозріває через 18-20 днів після Редхейвена. Плоди добре зберігаються на дереві, не осипаючись. Транспортабельність відмінна.

     PF 23 – в Україні вирощується з 2005 року. Дерева сильнорослі, з дзвоникоподібними квітками, з підвищеною морозостійкістю. Плоди кулястої форми, середньою масою 200 г. Шкірка на 90% покрита червоним румянцем.  Причому колір рум’янцю залежить від структури грунту: на глинистих грунтах він темночервоний, на супіщаних – яскраво – червоний. В 2015 році перші плоди дозріли 24.08. Частина плодів залишилась на дереві до 15.09 не втрачаючи товарних і смакових якостей. По транспортабельності – один з найкращих сортів.

     Ред голд (нектарин). Дерева середньої сили росту, досить високої морозостійкості. Вирощується з 2005 року і регулярно отримуємо плоди  відмінної якості середньою вагою близько 200 г. Шкірочка майже на 100% покрита яскраво – червоним румянцем.  Мякуш оранжевий, соковитий, солодко –кислий. Кісточка добре відділяється. Транспортабельність відмінна.

     PF 24.007. Дерева сильнорослі з підвищеною морозостійкістю. Цвітіння інтенсивне, в середні терміни, що дозволяє йому тікати від весняних приморозків. Це один з найкрупноплідніших сортів світової селекції. Навіть без проріджування плоди легко досягають 200 г ваги. В 2015 році після проріджування, але за відсутності поливу в період дозрівання середня маса плодів становила 350-400 г. Молода завязь еліпсовидної форми, але в період дозрівання набуває майже кулястої форми. Румянець покриває до 80% поверхні плода. Мякуш соковитий, солодко  – кислий, відмінного смаку. Транспортабельність добра. Дозріває через 25 днів після Редхейвена.

     Фантазія (нектарин). Дерево сильноросле, з непоганою морозостійкістю. Плоди крупні, середньою масою близько 200 г. 100% покриті яскраво – червоним румянцем.  Мякуш оранжевий , щільний,відмінного солодко – кислого смаку. Кісточка вільна. Транспортабельність відмінна.

 На даний час я випробовую більше 70 сортів світової селекції, а також своїх сіянців. Зрозуміло , що така велика кількість сортів не може бути використана для закладки промислових садів. Навіть цих 20 сортів що охарактеризовані в цій статті є забагато. Для закладки промислового саду необхідно відібрати 5-6 сортів , щоб створити плодовий конвеєр.

 Отже вибір сортів персика  для закладки промислового саду є . Зараз вибір за садівниками.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!
Подзвонити